

Obróbka produktów
Ważne, by zadbać o właściwą obróbkę produktów, których chcemy użyć do przygotowania potrawy.
Zawsze zaczynajmy od dokładnego umycia składników. Jeśli musimy rozmrozić jedzenie, to powinniśmy pamiętać o kilku obowiązujących zasadach. O kilku bardzo ważnych zasadach powinniśmy pamiętać również gotowania i chłodzenia potraw.
Pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze, czasie przygotowania i przechowywania dań, a będziemy mogli cieszyć się ulubionym jedzeniem bez obaw, minimalizując ryzyko zatrucia.
-
Mycie produktów
Jest bardzo ważnym elementem higienicznym, ponieważ pozwala ono na eliminację w znacznym stopniu różnego rodzaju zanieczyszczeń.
-
Rozmrażanie
Rozmrażanie powinno trwać stosunkowo krótko, nie dłużej niż 4 godziny. Należy unikać postawiania produktów zamrożonych w zlewie lub na blacie. Temperatura pokojowa sprzyja przyspieszeniu tempa namnażania się bakterii chorobotwórczych.
Warzywa, owoce i grzyby nie muszą być rozmrażane przed przystąpieniem do gotowania.
Przeczytaj
więcej -
Gotowanie potraw i ich schładzanie
Obróbka cieplna to nic innego jak gotowanie, duszenie, pieczenie i smażenie. Służy ona uzyskaniu odpowiedniej wartości odżywczej oraz odpowiednich walorów sensorycznych: smaku zapachu, barwy itd. ale również dezaktywacji drobnoustrojów w wyniku działania wysokiej temperatury.
Przeczytaj
więcej
Powrót: Właściwe postępowanie z żywnością