

Rozmrażanie
Rozmrażanie powinno trwać stosunkowo krótko, nie dłużej niż 4 godziny. Należy unikać postawiania produktów zamrożonych w zlewie lub na blacie. Temperatura pokojowa sprzyja przyspieszeniu tempa namnażania się bakterii chorobotwórczych.
Warzywa, owoce i grzyby nie muszą być rozmrażane przed przystąpieniem do gotowania.
Mięso, drób, ryby można rozmrażać używając różnych technik:
- należy unikać rozmrażania zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej. Drobnoustroje namnażają się bardzo szybko w takich warunkach
- najbardziej popularne jest rozmrażanie powolne w temp. 4 C - produkt należy włożyć do lodówki w odpowiednim naczyniu, aby soki z rozmrożonego produktu nie zbrudziły innych produktów spożywczych. Należy zwrócić uwagę, aby rozmrażane produktywnie nie stykały się z innymi
- w kuchence mikrofalowej zgodnie z zaleceniami producenta sprzętu
- pod bieżącą wodą pitną w temperaturze do 21 C, nie dłużej jednak niż 4 godziny
Powrót: Właściwe postępowanie z żywnością