

Produkty na które należy zwrócić szczególną uwagę
Każdego dnia używamy w naszych kuchniach wielu różnych produktów.
Istniej pewna grupa żywności, na którą musimy zawsze zwracać większą uwagę - niewłaściwe postępowanie z tymi produktami, może nam zaszkodzić.
Oczywiście możemy takie ryzyko zminimalizować, stosując się do zasad przedstawionych poniżej.
-
Jaja
Jaja są bezpieczne w konsumpcji jeżeli temperatura w ich wnętrzu osiągnie przynajmniej 70 ºC przez okres co najmniej 2 minut
Jeżeli chcesz wykorzystać surowe jajko np. do tatara, poddaj je przynajmniej 10 sekundowej kąpieli we wrzątku
Rozbite przez Ciebie jajko wykorzystuj natychmiast, natomiast zakupione pęknięte po prostu wyrzuć.
Potrawy na bazie jaj (omlety, sosy, pasty jajeczne) jedz bezpośrednio po spożyciu, jeżeli chcesz je zjeść później włóż koniecznie do lodówki.
Myj ręce zawsze po kontakcie ze świeżymi, surowymi jajkami.
-
Drób
Myj ręce zawsze po kontakcie z surowym drobiem
Jedz tylko dopieczony, dogotowany drób
Soki z wnętrza tych produktów powinny być klarowne, czyste- nie różowe czyli krwiste (ostrym nożem nakłuj w najgrubszych miejscach mięso aż do kości, jeżeli wycieka przezroczysty płyn, wówczas proces pieczenia można zakończyć).
Ten sposób masz pewność, że drób jest dogotowany i nie ma groźby zatrucia Salmonellą, która może bytować na tuszkach drobiu.
-
Ryby i owoce morza
Ryby myj wielokrotnie
Ryby morskie są zazwyczaj mniej zanieczyszczone mikroorganizmami w porównaniu z rybami słodkowodnymi.
Wyrzucaj mięczaki, które mają otwartą muszlę lub jej nie zamykają pod wpływem lekkiego uderzenia.
Przeczytaj
więcej -
Woda
Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna. Przegotuj ją lub kupuj wodę konfekcjonowaną.
Pamiętaj o tych zasadach przy przygotowywaniu lodu do różnych napojów.
- Nie pij prosto z butelki, chyba że wypijesz wszystko za pierwszy razem.
Powrót: Właściwe postępowanie z żywnością