

Pamiętaj o najważniejszych zasadach!
Nie jedz żywności, która jest przeterminowana
Nie jedz żywności, która budzi twoje wątpliwości( np. jest uszkodzona skórka, widzisz ślad pleśni, zapach ci nie odpowiada, opakowanie produktu jest wzdęte o ile nie jest to cecha naturalna produktów – np. kefirów)
-
Bądź świadomy zagrożeń
Zagrożenie, które może być niebezpieczne dla zdrowia, to zagrożenie biologiczne (bakterie, wirusy, pasożyty i pierwotniaki), chemiczne (toksyny, pozostałości nawozów, leków, metale itd.) lub fizyczne ( piasek, kości, ości, owady itd.)
W warunkach domowych najczęściej spotykamy się z zagrożeniem mikrobiologicznym, a zwłaszcza z rozwojem bakterii chorobotwórczych powodujących zatrucia pokarmowe o różnym stopniu ciężkości. Najbardziej wrażliwe są dzieci, osoby starsze i osoby o obniżonej odporności.
-
Zatrucie pokarmowe
Zatrucie pokarmowe to choroba powstająca w wyniku spożycia pokarmu lub płynu zawierającego substancje szkodliwe, a przede wszystkim drobnoustroje lub toksyny bakteryjne, przebiegająca z objawami ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego.
Dla większości drobnoustrojów chorobotwórczych optymalnym zakresem temperatur wzrostu jest 37-43 ºC przy pH=7. Stąd tak istotne jest nieprzetrzymywanie powyżej 2 godzin produktów we wskazanych poniżej zakresach temperatur warunkujących wzrost drobnoustrojów.
Powrót: Właściwe postępowanie z żywnością