

Ryby i owoce morza
Na co zwrócić uwagę kupując ryby lub owoce morza?
1. Ryba świeża ma jasnoczerwone skrzela; wypukłe, błyszczące oczy; skórę połyskującą, wilgotną czystą, elastyczną; zapach swoisty dla danego gatunku ryby, świeży.
2. Mięso ryb mrożonych powinno być bez oznak wysuszenia. Należy także zwrócić uwagę na całkowite zamrożenie oraz na szczelne opakowanie.
3. Ryby solone i wędzone powinny cechować się barwą i zapachem oraz brakiem śladów wysuszenia.
4. Kupując świeże mięczaki bez skorupek upewnij się, że są żywe! Skorupki żywych mięczaków są zamknięte lub zamykają się pod wpływam lekkiego uderzenia.
5. Złowione ryby w trakcie wędkowania należy włożyć do przenośnej lodówki, oczyścić i zjeść jak najszybciej.
Powrót: Właściwe postępowanie z żywnością