Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    bombka gwiazdka 1 gwiazdka 2 gwiazdka 3 gwiazdka 4 gwiazdka 5 gwiazdka 6 gwiazdka 7 gwiazdka 8 gwiazdka 9 Niech połączy Nas wspólne gotowanie Niech połączy Nas wspólne gotowanie

    Polecane przepisy świąteczne

    Nadszedł cudowny czas Świąt. Nasze niezastąpione szefowe kuchni: Adriana Marczewska i Ola Juszkiewicz przygotowały przepisy na tradycyjne świąteczne potrawy, roślinne przysmaki i wspaniałe desery. Przygotujcie je wspólnie z najmłodszymi.
    Życzymy wspaniałej zabawy i radości z gotowania!

    • Przepis na Makowiki drożdżowe

      Makowiki drożdżowe

      Zobacz przepis
    • Przepis na Tatar z fasoli na chrupiących podpłomykach

      Tatar z fasoli na chrupiących podpłomykach

      Zobacz przepis
    • Przepis na Śliwkowy schab BBQ

      Śliwkowy schab
      BBQ

      Zobacz przepis
    • Przepis na Piernik marchwiowy z mascarpone i orzechami

      Piernik marchwiowy z mascarpone i orzechami

      Zobacz przepis
    • Przepis na Świąteczna tarta

      Świąteczna tarta

      Zobacz przepis
    • Przepis na Paluchy z ciasta francuskiego z dipem śródziemnomorskim

      Paluchy z ciasta francuskiego z dipem śródziemnomorskim

      Zobacz przepis
    • Przepis na Tatar ze śledzia z gruszką

      Tatar ze śledzia z gruszką

      Zobacz przepis
    • Przepis na Ryba po grecku inaczej

      Ryba po grecku inaczej

      Zobacz przepis
    • Przepis na Polędwiczki z suszonymi śliwkami i boczkiem

      Polędwiczki z suszonymi śliwkami i boczkiem

      Zobacz przepis
    • Przepis na Ciasteczkową kawę

      Ciasteczkowa kawa

      Zobacz przepis
    • Przepis na choinkę z makiem z ciasta francuskiego

      Choinka z makiem z ciasta francuskiego

      Zobacz przepis
    • Przepis na ciasto mocno czekoladowe z wiśniami

      Ciasto mocno czekoladowe z wiśniami

      Zobacz przepis
    • Przepis na schab na miękko z burakami w sosie własnym i ziemniakami

      Schab na miękko z burakami w sosie własnym i ziemniakami

      Zobacz przepis
    • Przepis na blok waniliowy z bakaliami

      Blok waniliowy z bakaliami

      Zobacz przepis
    • Kurczak z rozmarynem  cytrynami pieczony w maśle ziołowym</span>

      Kurczak z rozmarynem i cytrynami pieczony w maśle ziołowym

      Zobacz przepis
    • Przepis na blok waniliowy z bakaliami

      Zupa grzybowa ze smażonym dorszem

      Zobacz przepis
    • Przepis na Boczniaki w korzennej marynacie

      Boczniaki w korzennej marynacie

      Zobacz przepis
    • Przepis na świąteczne pierniczki

      Świąteczne pierniczki

      Zobacz przepis
    • Przepis na pierś kaczki z jabłkami

      Pierś kaczki z jabłkami

      Zobacz przepis
    • Przepis na pierogi buraczane z kaszą gryczaną, tofu i pieczarkami

      Pierogi buraczane z kaszą gryczaną, tofu i pieczarkami

      Zobacz przepis
    • Przepis na śliwkowy schab BBQ

      Śliwkowy schab BBQ

      Zobacz przepis
    • Przepis na piernik marchwiowy

      Piernik marchwiowy

      Zobacz przepis
    • Przepis na tatara z czerwonej fasoli

      Tatar z czerwonej fasoli

      Zobacz przepis
    • Przepis na kawę ciasteczkową

      Kawa ciasteczkowa

      Zobacz przepis
    • Przepis na paluchy z ciasta francuskiego

      Paluchy z ciasta francuskiego

      Zobacz przepis
    • Przepis na makowiki drożdżowe

      Makowiki drożdżowe

      Zobacz przepis
    • Przepis na rybę po grecku inaczej

      Ryba po grecku inaczej

      Zobacz przepis
    • Polędwiczki z suszonymi śliwkami i boczkiem

      Polędwiczki z suszonymi śliwkami i boczkiem

      Zobacz przepis
    • Tatar ze śledzia z gruszką i pumperniklem

      Tatar ze śledzia z gruszką i pumperniklem

      Zobacz przepis
    • Świąteczna tarta z owocami

      Świąteczna tarta z owocami

      Zobacz przepis
    Zamknij okienko

    Makowiki drożdżowe Ola Juszkiewicz

    czas trwania przygotowania dania 2 h
    na ile porcji 25 sztuk
    stopień trudnosci przygotowania dania trudny

    Składniki:

    • 2 szklanki mleka Mleczna Dolina
    • 80 g świeżych drożdży
    • 2 łyżki cukru
    • 800 g mąki pszennej Złote Pola
    • 4 żółtka jaj
    • szczypta soli
    • aromat waniliowy
    • olej rzepakowy Wyborny do smażenia
    • cukier puder
    • Nadzienie 400 g masy makowej
    • 4 białka jajek
    • garść orzechów włoskich BakaD’Or
    • garść rodzynek BakaD’Or
    • olejek migdałowy
    • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
    • 1 łyżka cukru

    Przygotowanie:

    Do ½ szklanki letniego mleka wrzuć pokruszone drożdże, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na mniej więcej 20 minut.

    Pozostałą mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj rozczyn, 4 żółtka, szczyptę soli i aromat waniliowy. Powoli wlewaj pozostałe mleko, cały czas mieszając. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie: do masy makowej dodaj nieubite białka, posiekane orzechy, rodzynki oraz pozostałe składniki. Wymieszaj.

    Rozwałkuj wyrośnięte ciasto drożdżowe na grubość 3-5 milimetrów. Okrągłą foremką powycinaj krążki. Na środku każdego ułóż łyżkę farszu i zawiń w rulon jak krokiety. Odłóż na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.

    W garnku rozgrzej sporą ilość oleju i smaż makowiki na złoty kolor. Usmażone ciasteczka odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.

    Zamknij okienko
     

    Tatar z fasoli na chrupiących podpłomykach Ola Juszkiewicz

    czas trwania przygotowania dania 1 h
    na ile porcji 4 porcje
    stopień trudnosci przygotowania dania łatwy

    Składniki:

    • Podpłomyki 200 g mąki pszennej Złote Pola
    • 200 g mąki pełnoziarnistej Złote Pola
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • 1 szklanka napoju sojowego Go Vege
    • Tatar z fasoli 1 puszka czerwonej fasoli Nasza Spiżarnia
    • 4 suszone pomidory Sottile Gusto
    • 12 marynowanych kaparów
    • 1 łyżka oleju rzepakowego Wybornego
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Culineo
    • ½ łyżeczki wędzonej papryki
    • 1 łyżeczka syropu klonowego Go Bio
    • 1 łyżka musztardy miodowej Madero
    • 1 żółtko
    • szczypta pieprzu
    • ½ cebuli
    • 10 korniszonów
    • Do podania 800 g sałatki z ogórków i pomidorków cherry

    Przygotowanie:

    Fasolę odsącz i zmiksuj razem z suszonymi pomidorami i kaparami. Dodaj olej, koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę, syrop klonowy, musztardę, żółtko, pieprz i ponownie dokładnie zblenduj.

    Cebulę i korniszony posiekaj w drobną kostkę, dodaj do tatara i wymieszaj.

    Przygotuj podpłomyki: wymieszaj obie mąki, cukier, sodę i sól. Następnie dodaj napój sojowy, wymieszaj wszystko za pomocą łyżki i wyrób ciasto rękami. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.

    Rozwałkuj ciasto na gruby placek. Wykrawaj krążki o średnicy 5 centymetrów i smaż je na rozgrzanej patelni na średnim ogniu 5-6 minut z każdej strony. Podpłomyki podawaj z tatarem z fasoli i sałatką z ogórków i pomidorków cherry.

    Zamknij okienko
     

    Śliwkowy schab BBQ Adriana Marczewska

    czas trwania przygotowania dania 2 h
    na ile porcji 8 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania trudny

    Składniki:

    • 1 kg schabu bez kości Kraina Mięs
    • 2 liście laurowe
    • 1 cebula
    • Sucha marynata 1 łyżeczka suszonego czosnku
    • 1 łyżeczka wędzonej papryki
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • Śliwkowy sos BBQ 3 łyżki ketchupu Madero
    • 3 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżka octu winnego
    • 2 łyżeczki wędzonej papryki
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 2 łyżeczki suszonego czosnku
    • 2 goździki
    • 1 łyżeczka kuminu
    • 2 łyżeczki brązowego cukru
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1 łyżeczka soli
    • Pieczone marchewki 8 marchewek
    • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
    • sok i skórka z 1 cytryny
    • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
    • 2 łyżki tahini Elios
    • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
    • sól, pieprz
    • ½ szklanki pistacji Top
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • Do podania gałązki rozmarynu
    • pieczone łódeczki ziemniaków

    Przygotowanie:

    Schab umyj, osusz i oczyść z błon. Wszystkie składniki suchej marynaty wymieszaj. Natrzyj schab przyprawami i pozostaw do zamarynowania w lodówce na minimum 30 minut.

    Zamarynowany schab piecz w rękawie, z dodatkiem liści laurowych i pokrojonej w piórka cebuli, przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.

    W rondelku wymieszaj ketchup, powidła śliwkowe, sos sojowy, ocet i przyprawy. Zagotuj.

    Po 40 minutach pieczenia wyjmij schab z worka, posmaruj sosem i piecz kolejne 20 minut.

    Marchewki umyj i osusz. Wymieszaj oliwę, sok z ½ cytryny oraz 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę soli. Obtocz marchewki w przygotowanej marynacie i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 190˚C przez 20-30 minut.

    W misce wymieszaj tahini, jogurt, skórkę z cytryny, sok z ½ cytryny i pozostały miód. Dopraw solą.

    Upieczone marchewki wyłóż na talerz i posyp posiekanymi pistacjami, natką pietruszki i pieprzem.

    Schab podawaj na ciepło z łódeczkami ziemniaków i pieczonymi marchewkami z sosem tahini lub pozostaw do wystygnięcia i serwuj jak wędlinę z sosem śliwkowym.

    Zamknij okienko
     

    Piernik marchwiowy z mascarpone i orzechami Ola Juszkiewicz

    czas trwania przygotowania dania 1½ h
    na ile porcji 10 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania łatwy

    Składniki:

    • 2 szklanki mąki Złote Pola
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 łyżeczki kakao ciemnego Magnetic
    • 2 łyżki przyprawy do piernika
    • 3 jajka Moja Kurka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka oleju rzepakowego Wybornego
    • 2½ szklanki startej marchewki
    • 150 g serka Mascarpone Sottile Gusto
    • garść orzechów włoskich BakaD’Or

    Przygotowanie:

    Suche składniki (oprócz cukru) przesiej do jednej miski. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach miksera.

    Do jaj, powolnym strumieniem, wlewaj olej, cały czas ubijając. Kiedy składniki się połączą, miksując na najniższych obrotach, dodawaj łyżka po łyżce suche składniki. Gdy masa będzie jednolita, dodaj startą marchewkę i wymieszaj łyżką.

    Masę wlej do keksówki i piecz w nagrzanym do 180˚C piekarniku przez 50-60 minut.

    Po dokładnym wystudzeniu wyjmij ciasto z foremki, posmaruj z wierzchu serkiem mascarpone i udekoruj posiekanymi orzechami.

    Zamknij okienko
     

    Świąteczna tarta Ola Juszkiewicz

    czas trwania przygotowania dania 2 h
    na ile porcji 20 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania trudny

    Składniki:

    • 1 kg mrożonych owoców, np. truskawek, malin, jagód
    • 150 g masła Mleczna Dolina
    • 200 g mąki pszennej Złote Pola
    • 150 g mąki pełnoziarnistej Złote Pola
    • 1 jajko Moja Kurka
    • 20 g cukru pudru
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki miodu Złota Pasieka
    • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Grula

    Przygotowanie:

    Mrożone owoce przełóż do naczynia i pozostaw w ciepłym miejscu do rozmrożenia.

    Posiekaj nożem zimne masło. Dodaj obie mąki, jajko, cukier puder, szczyptę soli i zagniataj do momentu powstania kruszonki. Uformuj ją w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut.

    W międzyczasie rozmrożone owoce duś na patelni z miodem, aż puszczą soki. Następnie dodaj skrobię ziemniaczaną, cały czas energicznie mieszając. Zdejmij patelnię z gazu.

    Schłodzone ciasto podziel na dwie nierówne części – większą wylep blaszkę do tarty, a mniejszą włóż do lodówki. Przykryj blaszkę folią aluminiową i wysyp na nią np. ziarna fasoli. Tak przygotowany spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 190˚C na 12-14 minut. Po tym czasie zbierz ziarna z folią i dopiekaj spód około 5 minut.

    Na upieczony spód wyłóż przygotowane wcześniej owoce. Pozostałą część ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj, wytnij dowolne świąteczne wzory i przykryj nią owoce. Zmniejsz temperaturę do 180˚C i piecz tartę kolejne 25 minut.

    Zamknij okienko
     

    Paluchy z ciasta francuskiego z dipem śródziemnomorskim Ola Juszkiewicz

    czas trwania przygotowania dania 45 min
    na ile porcji 10 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania łatwy

    Składniki:

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego Smakowite
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Culineo
    • szczypta suszonego oregano
    • ½ szklanki tartej mozzarelli Sottile Gusto
    • 10 plastrów wędzonego boczku Kraina Wędlin
    • 1 żółtko
    • kilka gałązek natki pietruszki
    • Dip śródziemnomorski 8 suszonych pomidorów Sottile Gusto
    • ½ cebuli
    • 1 mały ząbek czosnku
    • garść liści bazylii Vital Fresh
    • 5 gałązek natki pietruszki
    • 1 łyżeczka miodu Złota Pasieka
    • ½ łyżeczki soli
    • szczypta pieprzu
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Culineo
    • 200 g serka śmietankowego Delikate

    Przygotowanie:

    Rozwiń arkusz ciasta francuskiego, posmaruj go koncentratem pomidorowym, oprósz oregano, posyp tartą mozzarellą i podziel ciasto na 10 równych prostokątnych kawałków.

    Na każdy kawałek wyłóż po plasterku boczku, złap za końcówki ciasta i skręć płat w przeciwnych kierunkach tak, by wyszedł rulon. Gotowe paluchy przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 15 minut.

    W międzyczasie przygotuj dip: do malaksera wrzuć suszone pomidory, cebulę, czosnek, bazylię, pietruszkę i zblenduj. Do zmiksowanych warzyw dodaj miód, przyprawy, koncentrat pomidorowy i serek i dokładnie wymieszaj.

    Upieczone paluchy serwuj na ciepło lub zimno z dipem śródziemnomorskim i pietruszką.

    Zamknij okienko
     

    Tatar ze śledzia z gruszką Adriana Marczewska

    czas trwania przygotowania dania 20 min
    na ile porcji 4 porcje
    stopień trudnosci przygotowania dania łatwy

    Składniki:

    • 3 śledzie w oleju
    • 2 gruszki
    • 1 czerwona cebula
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 1 łyżka musztardy francuskiej Madero
    • sól, pieprz
    • 1 opakowanie chleba pumpernikiel

    Przygotowanie:

    Przygotuj samemu
    Śledzie odsącz z nadmiaru oleju i pokrój w kostkę. Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i szczypiorek posiekaj.

    Przygotuj z dzieckiem
    Wymieszajcie gruszkę, śledzie, cebulę, musztardę oraz szczypiorek i doprawcie solą i pieprzem.

    Za pomocą foremki wytnijcie gwiazdki lub inne kształty z pumpernikla. Tatar ze śledzia nałóżcie na pieczywo.

    Zamknij okienko
     

    Ryba po grecku inaczej Adriana Marczewska

    czas trwania przygotowania dania 45 min
    na ile porcji 4 porcje
    stopień trudnosci przygotowania dania średni

    Składniki:

    • 2 marchewki
    • 1 korzeń pietruszki
    • ¼ korzenia selera
    • 4 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
    • 2 cebule
    • 5-centymetrowy kawałek imbiru
    • ½ pora
    • 3 liście laurowe
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 100 g koncentratu pomidorowego Culineo
    • 2 szklanki wody
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • sól, pieprz
    • Dorsz w panierce 500 g polędwicy z dorsza Marinero
    • sól, pieprz
    • skórka otarta z ½ cytryny
    • 100 g mąki pszennej Złote Pola
    • ½ szklanki wody
    • szczypta soli
    • 1 jajko Moja Kurka
    • 500 ml oleju rzepakowego Wybornego
    • 3 gałązki natki pietruszki

    Przygotowanie:

    Marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce.

    W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju. Cebule obierz, pokrój w dużą obrany i starty imbir oraz pokrojone pół pora, liście laurowe i ziele angielskie. Całość przesmaż, aż warzywa zmiękną.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, mielony imbir i duś na małym ogniu 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i zblenduj połowę sosu na gładki krem.

    Dorsza umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem i obtocz w skórce cytryny. W misce wymieszaj na gładkie ciasto mąkę z zimną wodą, solą i jajkiem. Zanurz każdy kawałek ryby w cieście i smaż na rozgrzanym do 180˚C oleju 5-6 minut, aż się przyrumieni.

    Na talerz wyłóż kilka łyżek sosu, smażone warzywa i rybę. Danie udekoruj natką pietruszki.

    Zamknij okienko
     

    Polędwiczki z suszonymi śliwkami i boczkiem Adriana Marczewska

    czas trwania przygotowania dania 80 min
    na ile porcji 6 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania średni

    Składniki:

    • 2 kawałki polędwiczki wieprzowej Kraina Mięs
    • sól, pieprz
    • 8 suszonych śliwek BakaD’Or
    • 10 plastrów boczku wędzonego Kraina Wędlin
    • 3 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
    • 1 czerwona cebula
    • 4 śliwki
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżka miodu Złota Pasieka
    • 4 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
    • 4 gałązki natki pietruszki

    Przygotowanie:

    Polędwiczki umyj, osusz i oczyść z błon. Pokrój je na kawałki o długości 5-6 centymetrów i dopraw solą i pieprzem. Za pomocą noża natnij środek każdego kawałka, nafaszeruj suszonymi śliwkami i zawiń w plasterki boczku.

    Na patelni rozgrzej olej i przesmaż obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone śliwki, liście laurowe, sos sojowy, miód i powidła. Dopraw solą i pieprzem. Duś sos na małym ogniu przez 20 minut.

    Polędwiczki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 25-30 minut, aż mięso się przyrumieni. Podawaj z sosem, udekorowane natką pietruszki.

    Zamknij okienko
     

    Ciasteczkowa kawa

    Składniki:

    • 1 kapsułka kawy Delta Q o preferowanej intensywności
    • 1-2 łyżeczki syropu ciasteczkowego
    • 2 ciasteczka z kawałkami czekolady
    • 180 ml mleka Mleczna Dolina SYROP CIASTECZKOWY
    • ½ szklanki wody
    • 1 szklanka cukru trzcinowego
    • 1 laska cynamonu
    • 5 kropli aromatu migdałowego
    • 1 laska wanilii

    Przygotowanie:

    Przygotuj syrop, łącząc wodę, cukier, cynamon i aromat migdałowy w garnku. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, ziarenka zbierz nożem i włóż je do garnka. Umieść w nim również laskę wanilii.

    Przygotuj syrop, łącząc wodę, cukier, cynamon i aromat migdałowy w garnku. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, ziarenka zbierz nożem i włóż je do garnka. Umieść w nim również laskę wanilii.

    Zaparzoną kawę połącz z dowolną ilością syropu ciasteczkowego. Dodaj pokruszone ciasteczko i wymieszaj.

    Kawę udekoruj spieniony mlekiem i ciasteczkiem.

    Zamknij okienko Polecamy mieszanka bakaliowa BagaDO'r

    Choinka z makiem z ciasta francuskiego

    czas trwania przygotowania dania 45 min
    na ile porcji 10 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania łatwy
    Energia
    1 porcja
    474 kcal
    Tłuszcz
    26,9g
    (w tym kwasy
    nasycone 5,8g)
    Węglowodany
    38,9g
    (w tym cukry 2,5g)
    Białko
    7,0g
    Sól
    0,0g

    Składniki:

    • 2 opakowania (po ok. 275 g) ciasta francuskiego Smakowite
    • 250 g masy makowej
    • 80 ml nalewki pigwowej
    • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
    • 100 g mieszanki bakaliowej BakaD’Or
    • 1 jajko Moja Kurka
    • 4 łyżki miodu Złota Pasieka
    1. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Rozwiń jeden płat ciasta francuskiego i delikatnie rozwałkuj, zachowując jego prostokątny kształt. Przełóż ciasto na blachę.
    2. Umieść masę makową w misce i wymieszaj ją z nalewką, skórką pomarańczy i posiekanymi bakaliami. Wyłóż masę na ciasto i rozprowadź po powierzchni. Rozwiń drugi arkusz ciasta, rozwałkuj i przykryj nim arkusz z masą.
    3. Wytnij trójkątny kształt choinki, robiąc dwa nacięcia na skos. Następnie wykonaj po 10 nacięć z obu stron trójkąta tak, żeby nie przecinały się na środku − to będą choinkowe gałęzie. Każdy wycięty pasek obróć dwa razy wokół jego osi, tworząc „świderki”. Paski po prawej stronie okręcaj do góry i w prawo, a z lewej do góry i w lewo − w ten sposób ciasto będzie symetryczne.
    4. W misce roztrzep białko i za pomocą pędzelka posmaruj nim ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez 15-20 minut, aż urośnie i się przyrumieni. Ciepłą choinkę posmaruj miodem.
    Zamknij okienko Polecamy Maślanka naturlana Mleczna dolina

    Ciasto mocno czekoladowe z wiśniami

    czas trwania przygotowania dania 1 h
    na ile porcji 12 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania łatwy
    Energia
    1 porcja
    286 kcal
    Tłuszcz
    20,7g
    (w tym kwasy
    nasycone 3,2g)
    Węglowodany
    22,3g
    (w tym cukry 17,5g)
    Białko
    2,9g
    Sól
    0,0g

    Składniki:

    • 100 g czekolady deserowej Magnetic
    • 2 jajka Moja Kurka
    • ¾ szklanki brązowego cukru
    • 2 łyżki kakao Magnetic
    • 200 ml oleju rzepakowego Wybornego
    • 200 ml maślanki Mleczna Dolina
    • 250 g mąki Złote Pola
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 200 g wiśni z likieru lub z nalewki
    • Polewa 100 g białej czekolady Magnetic
    • 100 g jogurtu naturalnego Tola
    • 100 g czekolady mlecznej Magnetic
    1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę deserową i lekko przestudź. Jaja zmiksuj z cukrem, a następnie po kolei dodawaj: kakao, olej, maślankę, płynną czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na koniec dodaj wiśnie i dokładnie wymieszaj masę.
    2. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem i piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 170˚C.
    3. Przygotuj polewę: białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawaj jogurt, cały czas mieszając.
    4. Wystudzone ciasto polej polewą i posyp startą mleczną czekoladą.
    Zamknij okienko Polecamy wino Bicicleta Pinor Noir Polecamy żurawina suszona BakaDO'r

    Schab na miękko z burakami w sosie własnym i ziemniakami

    czas trwania przygotowania dania 2½ h
    na ile porcji 4-6 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania średni
    Energia
    1 porcja
    885 kcal
    Tłuszcz
    50,5g
    (w tym kwasy
    nasycone 21,8g)
    Węglowodany
    40,8g
    (w tym cukry 28,2g)
    Białko
    63,4g
    Sól
    0,9g

    Składniki:

    • Pieczony schab 1½ kg schabu Kraina Mięs
    • szczypta kminku
    • szczypta ziaren kolendry
    • sól, pieprz
    • 200 g smalcu
    • 600 g cebuli
    • 2 jabłka
    • Pieczone ziemniaki 1-2 łyżki masła klarowanego Mleczna Dolina
    • 6-8 średnich ziemniaków
    • sól
    • Buraki w sosie własnym 1 kg buraków
    • 2 cebule
    • 500 ml bulionu lub wody
    • sól, pieprz
    • garść suszonej żurawiny BakaD’Or
    • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
    • olej rzepakowy Wyborny do smażenia
    1. Schab opłucz i osusz. Przyprawy wysyp na deskę lub blat i obtocz w nich cały kawałek mięsa. Odstaw na 12 godzin do lodówki, aby przeszedł aromatem ziół.
    2. Rozgrzej smalec na patelni i obsmaż schab z każdej strony na złoty kolor. Mięso zdejmij z patelni, a następnie podsmaż cebulę pokrojoną na ćwiartki i przełóż ją do brytfanny. Dodaj jabłka pokrojone na ćwiartki, ułóż na nich obsmażony schab i zalej niedużą ilością wody. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C około 2 godzin.
    Co pewien czas polewaj mięso powstałym sosem.
    3. Przygotuj dodatki: buraki pokrój w plastry lub większe cząstki. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż cebule, dodaj buraki. Duś niemal do miękkości, podlewając niedużą ilością bulionu lub wody. Buraki po ugotowaniu powinny być lekko chrupiące. Dopraw solą i pieprzem, dodaj suszoną żurawinę oraz 1-2 łyżeczki octu jabłkowego do smaku.
    4. Aby przygotować pieczone ziemniaki, ponakłuwaj je drewnianym patyczkiem lub metalowym szpikulcem i podgotuj w osolonej wodzie. Gdy przestygną, rozgnieć je delikatnie, aż popękają, i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej je rozpuszczonym masłem klarowanym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 30 minut. Schab podawaj z burakami z żurawiną i ziemniakami.
    Zamknij okienko Polecamy pistacje prażone solone Top

    Blok waniliowy z bakaliami

    czas trwania przygotowania dania 20 min
    na ile porcji 9 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania średni
    Energia
    1 porcja
    437 kcal
    Tłuszcz
    26,0g
    (w tym kwasy
    nasycone 11,8g)
    Węglowodany
    37,4g
    (w tym cukry 35,4g)
    Białko
    12,5g
    Sól
    0,3g

    Składniki:

    • 100 g masła Mleczna Dolina
    • 100 g cukru
    • 200 ml wody
    • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
    • 300 g mleka w proszku
    • 50 g orzechów laskowych Bakallino
    • 50 g obranych pistacji Top
    • 50 g orzeszków ziemnych Top
    • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczy lub pokrojonych, suszonych moreli
    • 50 g suszonej żurawiny BakaD’Or
    1. Masło rozpuść w rondlu i zdejmij z ognia. Dodaj cukier, wodę, cukier wanilinowy i podgrzewaj, aż składniki się połączą.
    2. W misce wymieszaj mleko w proszku z grubo posiekanymi pistacjami, orzechami, skórką pomarańczową i żurawiną (zostaw odrobinę do ozdoby). Dodaj przestudzoną zawartość rondelka i wymieszaj.
    3. Małą foremkę na pasztet wyłóż folią spożywczą. Wlej masę do formy, posyp posiekanymi orzechami, pistacjami i żurawiną. Umieść w lodówce na noc, żeby stężała. Blok waniliowy podawaj pokrojony w kostkę lub plastry.
    Zamknij okienko Polecamy wino Granbeau Colombard

    Kurczak z rozmarynem i cytrynami pieczony w maśle ziołowym

    czas trwania przygotowania dania 8 h
    na ile porcji 6 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania średni
    Energia
    1 porcja
    426 kcal
    Tłuszcz
    37,1g
    (w tym kwasy
    nasycone 21g)
    Węglowodany
    2,9g
    (w tym cukry 1,5g)
    Białko
    19,5g
    Sól
    0,2g

    Składniki:

    • 1 kurczak z wolnego wybiegu Kraina Mięs
    • 4 łyżki soli
    • 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
    • 4 gałązki rozmarynu
    • 3 gałązki tymianku
    • 200 g masła Mleczna Dolina
    • 1 główka czosnku
    • 3 cytryny
    • 3 liście laurowe
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 cebula
    1. Natrzyj kurczaka od środka i na zewnątrz solą oraz pieprzem. Do środka włóż 3 gałązki rozmarynu i 2 gałązki tymianku. Zawiń mięso w folię lub woreczek do pieczenia i marynuj przez 6 godzin w lodówce. Wyjmij mięso z lodówki na pół godziny przed rozpoczęciem pieczenia.
    2. Miękkie masło wymieszaj z posiekanymi pozostałymi ziołami i rozgniecionym ząbkiem czosnku, dopraw solą i pieprzem. Włóż dłoń pomiędzy skórę a mięso kurczaka od strony piersi. Powoli odrywaj skórę, tworząc „kieszonkę”, w której umieścisz ziołowe masło. Tę samą czynność wykonaj od drugiej strony kurczaka. Wprowadź pod skórę około 4 łyżek ziołowego masła i, delikatnie uciskając, rozprowadź je po jak największej powierzchni. Resztę masła wykorzystaj do posmarowania kurczaka na wierzchu.
    3. Cytryny sparz we wrzątku przez 10 minut, następnie nakłuj w kilku miejscach końcówką noża. Nafaszeruj kurczaka 1 cytryną, obranym czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
    4. Na dno brytfanki wrzuć połówki cytryn i cebulę. Piecz kurczaka w brytfance, w worku do pieczenia, przez 45 minut w temperaturze 190°C. Następnie wyjmij z worka i piecz przez kolejne 45 minut - aż będzie rumiany, a mięso będzie łatwo odchodzić od kości.
    Zamknij okienko Polecamy rodzynki sułtańskie Bakallino

    Zupa grzybowa ze smażonym dorszem

    czas trwania przygotowania dania 45 min
    na ile porcji 6 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania średni
    Energia
    1 porcja
    361 kcal
    Tłuszcz
    26,3g
    (w tym kwasy
    nasycone 8,8g)
    Węglowodany
    12,1g
    (w tym cukry 3,8g)
    Białko
    13,3g
    Sól
    0,2g

    Składniki:

    • 500 g mrożonych grzybów leśnych
    • 20 g suszonych grzybów
    • 2 marchwie
    • 2 pietruszki
    • 1 cebula
    • 1 seler
    • ½ pora
    • 400 ml wody
    • 8 łyżek oleju rzepakowego Wybornego
    • 5 łyżek masła Mleczna Dolina
    • 4 liście laurowe
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 80 ml białego wina
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 50 g rodzynek Bakallino
    • 80 ml śmietanki 30% Mleczna Dolina
    • sól, pieprz
    • 300 g polędwicy z dorsza Marinero
    • pietruszka do dekoracji
    1. Rozmroź grzyby, a suszone zalej wrzątkiem. Marchew, pietruszkę, cebulę i selera obierz i pokrój w kostkę, a białą część obranego pora w plasterki.
    2. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i 2 łyżki masła, dodaj warzywa korzeniowe i przesmaż. Następnie zalej je wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby razem z wodą z namaczania.
    3. Na patelni przesmaż cebulę i pora z 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami masła. Kiedy się zeszklą, dodaj rozmrożone grzyby i smaż przez 10-15 minut. Przełóż wszystko do garnka, a patelnię zalej winem, odparuj, zmniejszając objętość o połowę, i wlej do zupy. 4. Oderwij listki z natki pietruszki, łodygi zwiąż sznurkiem i wrzuć do garnka. Gotuj zupę na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj rodzynki i wyjmij łodygi natki. Zupę zabiel śmietanką, dopraw solą i pieprzem. 5. Kiedy zupa będzie gotowa, rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i smaż przez kilka minut. Zupę podawaj z dorszem, udekorowaną listkami pietruszki.
    Zamknij okienko Polecamy syrop klonowy Go Bio

    Boczniaki w korzennej marynacie

    czas trwania przygotowania dania 40 min
    na ile porcji 4 porcje
    stopień trudnosci przygotowania dania łatwy
    Energia
    1 porcja
    409 kcal
    Tłuszcz
    17,0g
    (w tym kwasy
    nasycone 7,0g)
    Węglowodany
    59,6g
    (w tym cukry 46,7g)
    Białko
    2,7g
    Sól
    0,8g

    Składniki:

    • 500 g boczniaków
    • 2 duże cebule
    • 4 liście laurowe
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 2 łyżki syropu klonowego Go Bio
    • 4 łyżki octu winnego
    • 200 g koncentratu pomidorowego Culineo
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • duża szczypta imbiru w proszku
    • 5 suszonych śliwek Bakallino
    • sól, pieprz
    • olej rzepakowy Wyborny do smażenia
    • kilka listków zielonej pietruszki do przystrojenia
    1. Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone w piórka cebule, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy cebula się zeszkli, dodaj syrop klonowy, ocet, koncentrat pomidorowy, kurkumę, imbir i śliwki pokrojone w małą kostkę. Składniki duś około 5 minut, aż cebula będzie miękka. Dodaj sól i pieprz.
    2. Ostudzone boczniaki ułóż w słoiku, przekładając każdą część przestudzonym sosem (ostatnią warstwą powinien być sos). Udekoruj zieloną pietruszką. Szczelnie zamknięty słoik włóż do lodówki na mniej więcej 24 godziny.
    Zamknij okienko

    Świąteczne pierniczki

    czas trwania przygotowania dania 40 min
    na ile porcji 6 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania łatwy
    Energia
    1 porcja
    397 kcal
    Tłuszcz
    13,1g
    (w tym kwasy
    nasycone 10,5g)
    Węglowodany
    64,3g
    (w tym cukry 10,1g)
    Białko
    4,5g
    Sól
    0,0g

    Składniki:

    • Pierniczki 250 g mąki pszennej Złote Pola
    • 100 g skrobi ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 łyżka przyprawy do piernika
    • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g syropu klonowego Go Bio
    • 75 g rozpuszczonego oleju kokosowego Vitanella
    • 50-75 ml napoju owsianego Go Vege
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • Lukier klasyczny 4-5 łyżek cukru pudru
    • 1 łyżka przegotowanej wody
    • kilka kropel soku z cytryny
    1. W misce wymieszaj mąkę, skrobię, przyprawy i proszek do pieczenia. Dodaj mokre składniki i ponownie wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę napoju owsianego.
    2. Stolnicę oprósz mąką. Przełóż na nią część ciasta i rozwałkuj je na placek. Jeśli pierniczki mają być chrupiące, należy rozwałkować ciasto cienko, jeśli dość miękkie w środku − grubiej.
    3. Za pomocą foremek wytnij dowolne kształty. Ułóż pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 12 minut w temperaturze 175°C. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i wielkości pierników.
    4. Przygotuj lukier: w miseczce dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Pierniczki zamaczaj lukrze lub przełóż go do rękawa cukierniczego i ozdób w dowolny sposób.
    Zamknij okienko

    Pierś kaczki z jabłkami

    czas trwania przygotowania dania 1½ h
    na ile porcji 4 porcje
    stopień trudnosci przygotowania dania średni
    Energia
    1 porcja
    356 kcal
    Tłuszcz
    23,0g
    (w tym kwasy
    nasycone 9,8g)
    Węglowodany
    16,7g
    (w tym cukry 15,9g)
    Białko
    18,8g
    Sól
    0,3g

    Składniki:

    • 4 piersi kaczki Kraina Mięs
    • sól, pieprz
    • 2 łyżeczki majeranku
    • 1 łyżeczka suszonej kolendry
    • 50 g masła Mleczna Dolina
    • 4 twarde jabłka
    • ½ łyżeczki cukru
    • olej rzepakowy Wyborny do smażenia
    1. Skórę kaczki ponacinaj, tworząc kratkę. Natrzyj mięso z obu stron solą, pieprzem i przyprawami. Pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
    2. Piersi ułóż na patelni skórą do dołu. Smaż na niedużym ogniu około 15 minut, stopniowo wytapiając tłuszcz. Przewróć mięso na drugą stronę i smaż przez 3 minuty. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz 10 minut w temperaturze 180˚C.
    3. Na czystej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka pokrojone w ósemki, posyp je cukrem, solą i majerankiem. Podsmaż je na średnim ogniu, aż zmiękną i nabiorą złocistego koloru, od czasu do czasu mieszając.
    4. Wyciągnij mięso z piekarnika, dodaj smażone jabłka. Podawaj z kopytkami.
    Zamknij okienko Polecamy tofu wędzone Go Vege

    Pierogi buraczane z kaszą gryczaną, tofu i pieczarkami

    czas trwania przygotowania dania 1 h
    na ile porcji 8 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania średni
    Energia
    1 porcja
    542 kcal
    Tłuszcz
    12,1g
    (w tym kwasy
    nasycone 1,9g)
    Węglowodany
    85,2g
    (w tym cukry 4,2g)
    Białko
    22,3g
    Sól
    0,6g

    Składniki:

    • Farsz 75 g kaszy gryczanej Plony Natury
    • 150 ml wody
    • 1 duża cebula
    • 3 liście laurowe
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 2 ząbki czosnku
    • 200 g pieczarek
    • 180 g wędzonego tofu Go Vege
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka ostrej musztardy Madero
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 1 łyżeczka wędzonej papryki
    • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
    • pęczek natki pietruszki
    • sól, pieprz
    • olej rzepakowy Wyborny do smażenia
    • Ciasto 375 g mąki pszennej Złote Pola
    • 2 łyżki oliwy z oliwek Gallo
    • 100 ml soku z buraka
    • duża szczypta soli
    • 100 ml gorącej wody
    1.Pod przykryciem, nie mieszając, gotuj do miękkości kaszę gryczaną w 150 ml osolonej wody przez około 25 minut. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzuć na rozgrzany olej z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i smaż do zrumienienia. Dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę pieczarki. Całość posól i podsmażaj, aż pieczarki puszczą wodę. Następnie zredukuj płyn i przesmaż grzyby. Wyrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
    2. Tofu, sok z cytryny, ugotowaną kaszę gryczaną, sos sojowy, musztardę i przyprawy zblenduj na gładką masę. Następnie dorzuć cebulę z pieczarkami, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
    3. Przygotuj ciasto na pierogi: przesiej mąkę do miski. Dodaj oliwę, sok z buraka, sól i wymieszaj. Następnie stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając łyżką. Połącz składniki w gładkie ciasto.
    4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie podziel ciasto na 3 części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek, podsypując mąką. Szklanką wytnij w cieście koła. Na środek każdego z nich wyłóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi. Pierogi wrzucaj do wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.
    Zamknij okienko
    Do góry