Robert
Makłowicz
Robert Makłowicz to lubiany krytyk kulinarny, dziennikarz i podróżnik. Jako gospodarz popularnych reportaży telewizyjnych przez wiele lat przybliżał nie tylko lokalne specjały, ale też historię i kulturę odwiedzanych miejsc. Znawca regionalnych kuchni, koneser wina, o którym opowiada we własnym, wyjątkowym stylu.
“Makłowicz Poleca” to kolekcja wyselekcjonowanych win z całego świata, kupowanych bezpośrednio u producentów, których znam i z wieloma się przyjaźnię. To doskonała propozycja dla prawdziwych smakoszy ceniących bogactwo aromatów i smaków ukrytych w winie.
Nie tylko w kraju nad Wisłą, ale w gruncie rzeczy na całym świecie panuje opinia, że dobre wino musi być drogie. Szczera prawda to czy wierutne kłamstwo? By znaleźć odpowiedź na to niemal odwieczne, a w każdym razie często zadawane, pytanie udałem się w podróż do legendarnych winiarskich regionów Starego Świata: włoskiej Toskanii, francuskiej Langwedocji oraz hiszpańskiej Aragonii.
Z każdej winnicy, którą miałem przyjemność odwiedzić, wybrałem to, co najlepsze i wcale nie bolesne dla kieszeni. Z czystym sumieniem polecam Państwu łagodne i niezwykle przyjemne toskańskie Forte Ambrone, potężne i harmonijne Mirapiana, eleganckie i hojne Sainte Magdelaine oraz delikatne, acz pełne Fabula de Paniza Garnacha. Wszystkie – bezsprzecznie zacne w smaku i godne najwyższej uwagi.
Już starożytni powiadali „in vino veritas”, czyli po polsku „w winie prawda”. Moje wojaże po raz kolejny przekonały mnie, że nie wszystko, co dobre, musi być drogie. A na pewno nie wino. Polecam!
CZERWONE WYTRAWNE
Pian Dell Olmo Nero d‘Avola
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów
750 ml
Tradycje winiarskie Sycylii sięgają kilku tysięcy lat. Na tej włoskiej wyspie popularnych jest wiele odmian winorośli, a wśród nich wyjątkowy szczep Nero d’Avola, który jest często porównywany z syrah/shirazem. Daje on wino o głębokim ciemnym kolorze, aromatyczne, dość treściwe i ciężkie. Dzięki sporej zawartości tanin i kwasowości jest winem o dużym potencjale starzenia.
Wino wytrawne o ciemnym, gęstym rubinowym kolorze. Powstałe z jednej z najsłynniejszych odmian winogron Nero d’Avola, która dojrzewa około pierwszego tygodnia września. W smaku bardzo skoncentrowane, mocne, ciepłe. Wyczuwalne nuty czerwonych owoców i czarnych wiśni. Dobrze komponuje się z czerwonymi mięsami. Podawać w temperaturze około 16-18 ºC.
BIAŁE PÓŁWYTRAWNE
COREMAL Pinot Grigio
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów
750 ml
Wyżyna Transylwańska to jeden z najstarszych regionów winiarskich. To główny region uprawy winorośli, wciśnięty w łuk charakterystycznie zakręcających tu Karpat. Położony na wys. 300 m n.p.m. jest najchłodniejszym z regionów winiarskich w kraju. Szczególne warunki (część winnic zlokalizowana jest na stromych zboczach) w harmonii z kunsztem winiarstwa powodują, że Transylwania jest miejscem sprzyjającym produkcji wyjątkowych win.
Wyżyna Transylwańska to tu, wśród zielonych wzgórz, w jednym z najstarszych regionów winiarskich powstaje wyjątkowe wino Coremal Pinot Grigio o złocistej barwie. Bukiet zaskakuje wyjątkowym aromatem kakao a smak jest orzeźwiający, z wyrazistymi nutami owoców cytrusowych na podniebieniu. Coremal Pinot Grigio to świetną opcją jako aperitif, sprawdzi się w towarzystwie dań z ryb, owoców morza czy dań kuchni wegetariańskiej.
Podawać schłodzone w temperaturze 9-11°C.
BIAŁE PÓŁWYTRAWNE
Ascot Plains Chardonnay
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów
750 ml
Australijskie Chardonnay to dobrze zbudowane białe wina znane z bogatego, wyrazistego smaku. Wina te najczęściej dojrzewają na osadzie drożdżowym dzięki czemu zyskują śmietanowy, waniliowy i maślany posmak.
Ascot Plains Chardonnay to dobrze balansowane, białe, wytrawne wino z Australii. Wyczuwalne aromaty orzechów i masła.
Na podniebieniu wyczuwalne aromaty brzoskwiń, ananasa oraz melonów.
Idealnie komponuje się z delikatna cielęciną, owocami morza i rybami.
Podawać schłodzone w temperaturze 9-11°C.
BIAŁE WYTRAWNE
Forte Ambrone Toscania Bianco
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów
750 ml
Toskania to prawdziwa esencja tego, co najbardziej włoskie w sztuce, architekturze, kuchni oraz oczywiście w winiarstwie. Malownicze cyprysowe aleje wijące się po łagodnie opadających wzgórzach często prowadzą do ukrytych między pagórkami winnic. Ach, cóż to za winnice! Forte Ambrone to marka prezentująca jakość i wizerunek najlepszych, klasycznych win włoskich łącząca rodzinną tradycję i sztukę winiarską. Forte Ambrone Toscania Bianco to wino o słomkowej barwie, w aromacie wyraźnie wyczuwalna akacja oraz białe kwiaty, a na podniebieniu przyjemna kwasowość. Idealne do sałatek z kurczaka, dań z ryb oraz lekkich przystawek.
Podawać schłodzone w temperaturze 9-11°C.
CZERWONE PÓŁWYTRAWNE
COREMAL Cabernet Sauvignon
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów
750 ml
Wyżyna Transylwańska to jeden z najstarszych regionów winiarskich. To tu, wśród zielonych wzgórz powstaje wyjątkowe Cabernet sauvignon. Łagodne i niezwykle przyjemne wino z jedwabistymi taninami i mitem finiszem.
Idealnie pasuje do makaronów oraz grillowanych czerwonych mies.
CZERWONE PÓŁWYTRAWNE
Toscana IGT Governo all’Uso Toscano
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów
750 ml
GIOVA Governo all’Uso Toscano to czerwone dobrze zbudowane wino z Toskanii o intensywnym rubinowym kolorze.
Powstałe z wyselekcjonowanych winogron Sangiovese, Ciliegiolo i Cabernet Sauvignon.
Produkowane starą tradycyjną metodą winifikacji w prasach membranowych, poddawane fermentacji w kontrolowanych temperaturach i długotrwałej maceracji.
W smaku przyjemnie mocno wyczuwalne nuty wiśni i malin oraz dojrzałe czerwone owoce. Wino mocne i zrównoważone na podniebieniu. Jedwabiste o miękkich taninach.
Polecane do dań z makaronem o bogatych sosach, dojrzałych serów i grillowanych czerwonych mięs.
Podawać w temperaturze 18/19°C.
CZERWONE WYTRAWNE
Forte Ambrone Toscania
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów
750 ml
Toskania to prawdziwa esencja tego, co najbardziej włoskie w sztuce, architekturze, kuchni oraz oczywiście w winiarstwie. Malownicze cyprysowe aleje wijące się po łagodnie opadających wzgórzach często prowadzą do ukrytych między pagórkami winnic. Ach, cóż to za winnice! Forte Ambrone to marka prezentująca jakość i wizerunek najlepszych, klasycznych win włoskich łącząca rodzinną tradycję i sztukę winiarską. Forte Ambrone Toscania Bianco to wino o słomkowej barwie, w aromacie wyraźnie wyczuwalna akacja oraz białe kwiaty, a na podniebieniu przyjemna kwasowość. Idealne do sałatek z kurczaka, dań z ryb oraz lekkich przystawek.
Podawać schłodzone w temperaturze 9-11°C.
BIAŁE PÓŁWYTRAWNE
Coremal Chardonnay
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów
750 ml
Wyżyna Transylwańska to jeden z najstarszych regionów winiarskich. To główny region uprawy winorośli, wciśnięty w łuk charakterystycznie zakręcających tu Karpat. Położony na wys. 300 m n.p.m. jest najchłodniejszym z regionów winiarskich w kraju. Szczególne warunki (część winnic zlokalizowana jest na stromych zboczach) w harmonii z kunsztem winiarstwa powodują, że Transylwania jest miejscem sprzyjającym produkcji wyjątkowych win.
Wyżyna Transylwańska to tu, wśród zielonych wzgórz, w jednym z najstarszych regionów winiarskich powstaje wyjątkowe wino Coremal Chardonnay harmonijnie łączące nuty miodu i zielonych migdałów z aromatami świeżych cytrusów. Świetnie smakuje tradycyjnie do owoców morza. Dobrze komponuje się też z rybami - głównie lekkimi i białymi, a także z białym mięsem.
Podawać schłodzone w temperaturze 10-12°C.
BIAŁE PÓŁWYTRAWNE
Coremal Riesling
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów
750 ml
Wyżyna Transylwańska to jeden z najstarszych regionów winiarskich. To główny region uprawy winorośli, wciśnięty w łuk charakterystycznie zakręcających tu Karpat. Położony na wys. 300 m n.p.m. jest najchłodniejszym z regionów winiarskich w kraju. Szczególne warunki (część winnic zlokalizowana jest na stromych zboczach) w harmonii z kunsztem winiarstwa powodują, że Transylwania jest miejscem sprzyjającym produkcji wyjątkowych win.
Wyżyna Transylwańska to jeden z najstarszych regionów winiarskich. To tu, wśród zielonych wzgórz, powstaje Coremal Riesling - wino z kwiatowymi, niemal perfumowanymi aromatami, które zaskakuje osobowością, pełnią i intensywnością.
To świetny wybór jako aperitif, sprawdzi się w towarzystwie dań z ryb, owoców morza czy dań kuchni wegetariańskiej.
Podawać schłodzone w temperaturze 10-12°C.