Jaki deser kojarzy się z latem? Lody, oczywiście! Są bezkonkurencyjne podczas upałów, a dzięki ogromnej różnorodności absolutnie każdy znajdzie propozycję dla siebie. Dzisiaj pod lupę bierzemy lody wodne – jedne z najbardziej orzeźwiających spośród wszystkich lodowych deserów. To lody, które ekspresowo rozpuszczają się w ustach i zaskakują nasze zmysły. Jesz lody czy pijesz zimny napój? No właśnie!
Wodne lody Marletto to kwintesencja intensywnych, typowo letnich smaków, którymi możesz delektować się na dwa sposoby: ujarzmiając lody na patyku lub wyciskając lody z tubki.
Lody wodne? Teraz można je jeść na dwa sposoby! W ostatnich sezonach klasycznym lodom na patyku wyrosła poważna konkurencja w postaci tzw. Ice Tube. To lody wyciskane, umieszczone się w podłużnych, papierowych tubkach.
W sieci sklepów Biedronka znajdziesz zarówno wodne lody na patyku, jak i wodne lody w tubkach. To głównie lodowe nowości, z których jesteśmy naprawdę dumni, chodź do tego rodzaju sukcesów podchodzimy raczej… na chłodno.
Jeden lód to dla Ciebie za mało?
Sprawdź: Lody na patyku w wielopakach – idealne na każdą okazję.
Wiesz, że lody wodne wymyślono wcześniej niż lody mleczne i śmietankowe? Owocowymi sorbetami, bez dodatku mleka czy śmietanki delektowano się już kilka tysięcy lat temu! Proste, mrożone desery były pierwotnie przysmakiem Chińczyków, którzy do zmiażdżonych owoców dodawali lód lub śnieg!
Do Europy lody trafiły zdecydowanie później. Pierwsze wzmianki o mrożonych pulpach owocowych pochodzą z X wieku, z okolic obecnej Sycylii. Inne źródła podają, że pomysł na lody trafił do Europy dopiero w XIII wieku za sprawą znanego podróżnika, Marco Polo.
Za pierwsze europejskie lody wodne uznaje się zamrożoną przez Włochów lemoniadę. Wydarzenie miało miejsce w XVI wieku, a cytrynowe lody wodne stały się nieodzownym elementem letnich sjest. Pierwsza, całoroczna lodziarnia powstała w 1660 roku we Francji. Cafe Procope serwowała mrożone desery bez względu na porę roku i temperatury. Lody serwowano w ceramicznych miseczkach, a następnie w chrupiących rożkach.
A co z lodami na patyku? Powstały przez przypadek! Pozostawiona na mrozie szklanka z oranżadą, w której znajdowało się mieszadełko pozwoliła odkryć alternatywny sposób jedzenia lodów. Pomysł na lody na patyku został opatentowany w 1924 roku przez Amerykanina, Harry’ego Burt’a.
Czas na decyzję! Wybierasz wodnego loda na patyku czy w tubce? Poznaj plusy ivminusy tych rozwiązań! Część z nich możesz potraktować zupełnie serio, a resztę z przymrużeniem oka. Przecież wszyscy dobrze wiemy, że liczy się smak i orzeźwienie, które jest niezależne od podania wodnego przysmaku.
Dla części lodożerców lód na patyku jest jedyną słuszną formą tego przysmaku. I to bez względu na to, czy mamy do czynienia z lodem śmietankowym, kakaowym czy owocowym, bez polewy czy skąpanym w mlecznej lub białej czekoladzie.
Patyk daje Ci możliwość jego swobodnego obracania i pełną dowolność zajadania się przysmakiem. Jedzony zbyt wolno będzie kapał, ale cóż to za lato, bez emocji związanych z kapiącym lodem i konieczności oblizywania osłodzonych palców?
Ponadto po zjedzeniu loda na patyku zostaje patyczek, który możesz wykorzystać na kilka różnych sposobów, choćby do prac plastycznych z dziećmi czy ekologicznego opisywania ziół w doniczkach.
Lody do wyciskania są bardzo wygodne w konsumpcji. Ryzyko zaplamienia rąk i odzieży zostało w tym przypadku zredukowane niemal do zera. Naszymi Marletto IceTube możesz delektować się naprawdę długo, w trakcie jedzenia zdecydować, czy masz bardziej ochotę na loda czy bardzo zimny napój, który pod wpływem topnienia, gromadzi się na dnie tubki. Minusy? Brak patyczka!
Znajdź swój styl jedzenia lodów wodnych!
Sprawdź naszą ofertę: Lody na patyku – poznaj wszystkie smaki Marletto.
Lody wodne, przez wielu uznawane są za najlepsze lody dla orzeźwienia. Ich prosty skład i wodna konsystencja sprawiają, że efektywnie chłodzą w upalne dni.
Orzeźwiające lody wodne powstają na bazie wody i owoców
Wodne lody powstają na bazie wody oraz często z wybranych owoców, soków owocowych lub napojów. Mieszanina jest mrożona w docelowym opakowaniu (np. w woreczkach, tubkach) lub porcjowana w pojemniku zbiorczym, z którego następnie trafia do opakowań przeznaczonych do sprzedaży detalicznej.
Zawartość owoców w lodach wodnych może wynosić od kilku do kilkudziesięciu procent. Dodatkowo wodne lody nie zawierają mleka, dlatego mogą stanowić dobrą alternatywę dla wegan oraz osób z nietolerancją laktozy oraz alergią na białka mleka. Głównym źródłem wszystkich informacji o produkcie jest etykieta, z którą należy zapoznać się przed spożyciem lodów.
Domowe lody wodne? Możesz je zrobić w plastikowych kubeczkach lub woreczkach (koniecznie tych przeznaczonych do mrożenia żywności!). Wystarczy wlać ulubiony sok, napój lub lemoniadę do wybranego pojemnika, szczelnie go zamknąć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Gotowe!
Źródła:
https://historiamniejznanaizapomniana.wordpress.com/2015/07/23/historia-lodow/
https://www.wilanow-palac.pl/naturalna_magia_czyli_historia_pierwszych_lodow.html
https://koral.com.pl/rozrywka/historia-lodow