Kto ma większą rodzinę, ten wie, jak szybko potrafią rozejść się nawet największe lody w pudełku. Jedna, druga dokładka i po deserze nie ma śladu. Dlatego najlepiej zaopatrywać się w naprawdę duże opakowania, np. 900 lub 1000 ml (taką objętość mają lody familijne Marletto). Jest to idealna porcja do rozdzielenia na całą rodzinę – taka ilość zagwarantuje, że nikomu, kto kocha lody, naprawdę ich nie zabraknie. Mniej liczna rodzina może sięgnąć po mniejsze opakowanie lodów, takie np. jak lody w kubeczku Marletto o objętości 500 ml.
Lody familijne to lody rodzinne. Podzielne, łatwe do nakładania, a przy tym stanowią podstawę do tworzenia rozmaitych, mrożonych deserów. Czasem wystarczy niewielki dodatek np. w postaci wiśni dołożonych do gałki lodów czekoladowych, by zyskać nowy, wyrazisty deser. Kto nie próbował truskawkowych lodów familijnych Marletto z dodatkiem bitej śmietany – niech żałuje. A kto nigdy nie próbował połączyć waniliowych lodów familijnych Marletto z ulubionymi pokruszonymi ciastkami, ten nie wie, co znaczy czerpać radość z prawdziwego deseru. Lody familijne Marletto dają tyle możliwości komponowania ich ze świeżymi owocami, listkami mięty, że pomysły na desery z udziałem tych lodów nigdy się nie skończą.
Klasyki sprawdzają się zawsze i wszędzie. Jeśli więc zapraszasz do siebie gości, a niekoniecznie znasz ich gusta kulinarne i ulubione smaki, postaw na pewniaka. Wśród familijnych lodów Marletto, które przypadną do gustu każdemu, znajdują się oczywiście lody o smaku waniliowym, jak również: śmietankowe z płatkami czekoladowymi, truskawkowe, czekoladowe, o smaku orzecha włoskiego i bakaliowe. Jeśli chcesz zaskoczyć gości niebanalnym podaniem lodów, możesz wykorzystać jeden z poniższych przepisów na lodowy deser.
Lody familijne Marletto to nie tylko klasyka. To również niecodzienne smaki, takie jak np. Marletto sernik z jagodami z kawałkami biszkoptów – o smaku sernika polanego sosem jagodowym. Są również Marletto ciasteczkowe o naprawdę dużej zawartości ciasteczek, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia lodów. Do tego mamy Marletto biała czekolada z sosem malinowym, Marletto mascarpone z kawałkami pistacji, Marletto solony karmel czy też Marletto karmelowe latte z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, białej czekolady i granulek cukrowych. Są też lody dla prawdziwych miłośników czekolady – potrójnie czekoladowe. Po ich zjedzeniu poziom endorfin wzrasta tak, że każdy smutek musi nas w końcu opuścić.
W ofercie lodów familijnych Marletto znajdziemy też lody o smaku tiramisu, które jak żadne inne nadają się do wykonania lodowej wersji tego tradycyjnego deseru. Jeśli ktoś ma ochotę wypróbować, jak smakuje tiramisu z lodami zamiast serka mascarpone i jak komponuje się to z biszkoptami, przepis znajdzie poniżej.
Miłość do owoców nie musi przekreślać miłości do mrożonych deserów. To wszystko da się połączyć i czynią to właśnie soczyste sorbety Marletto, które powstają na bazie naturalnych przecierów owocowych. Występują one w dwóch najbardziej lubianych przez lodożerców smakach: truskawkowym oraz mango. Truskawkowe składają się aż z 52 % truskawek, a te z mango zawierają 50 % tego owocu. To oznacza, że intensywny smak lodów wynika z zastosowania dużej ilości owoców, naturalnych aromatów, bez dodatku barwników (zastosowano żywność barwiącą).
Biedronka ma również coś do zaoferowania w wersji odpowiedniej dla wegan: wegańskie lody familijne o pojemności 500 ml marki Marletto. Tego typu deser oparty jest m.in. na tłuszczu kokosowym i nie zawiera w swoim składzie produktów odzwierzęcych, tj. jaj, mleka, czy śmietany. Występuje m.in. w smaku kokosowym oraz solonego karmelu, a konsystencją i smakiem dorównuje tradycyjnym lodom.
Smażone lody
Zaprosiłeś gości, na których chcesz zrobić wrażenie? Przygotuj smażone lody. To niecodzienny deser, który zaskoczy kubki smakowe wszystkich twoich znajomych. Do przygotowania tej słodkości potrzebujesz lodów familijnych Marletto w ulubionym smaku, np. truskawkowym lub czekoladowym, jak również 2 jajek (rekomendowana ilość do przygotowania deseru z 4 gałek lodów), 2 szklanek wiórków kokosowych lub pokruszonych herbatników. Przygotowanie rozpoczynasz od nabrania specjalną łyżką gałki lodów, a następnie uformowania ich w kulę, którą kładziesz na blaszce. Kształtujesz kilka lub kilkanaście takich kul, wkładasz blaszkę do zamrażalnika i czekasz około 1,5 godziny. Po tym czasie ubijasz pianę z białek, dodajesz do tego żółtka i miksujesz je razem. Obtaczasz kule w jajecznej masie, a następnie w wiórkach kokosowych lub pokruszonych herbatnikach. Odkładasz znów kule do zamrażalnika na godzinę. Gdy goście przyjdą, rozgrzewasz w garnku olej, a następnie układasz w nim kule. Smażysz je około 40 sekund i podajesz z sosem malinowym lub wiśniowym albo z syropem klonowym.
Kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną
Jeśli masz w domu kawę, lody waniliowe, familijne Marletto, mleko oraz bitą śmietanę (możesz mieć kremówkę, którą po prostu ubijesz mikserem), to śmiało możesz zabierać się do wykonania mrożonej kawy. Kawę zaparzasz w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym. Wlewasz ją do szklanki, a następnie dolewasz mleko, dodajesz cukier, lody waniliowe i mieszasz do momentu, aż to wszystko rozpuści się w kawie. Wierzch szklanki dekorujesz gotową bitą śmietaną.
Przepis na lodowe tiramisu
Do przygotowania tiramisu potrzebne są: około litr lodów o smaku tiramisu (można też użyć waniliowych), kawa zwykła i rozpuszczalna, duża paczka podłużnych biszkoptów i amaretto lub likier kawowy. Na samym początku zaparzasz kawę, tak aby otrzymać około 120 ml naparu. Następnie, gdy przestygnie, dodajesz do niej 120 ml likieru amaretto (lub kawowego). Maczasz w tej mieszance biszkopty – każdy po kolei – i układasz je na blaszce ściśle jeden obok drugiego. Wykładasz na nie lody tiramisu i znów układasz warstwę biszkoptów. Warstwy powinny być 3, a na wierzchu mają znaleźć się lody, które można dodatkowo jeszcze posypać kakao. Tak przygotowany deser wkładasz do zamrażalnika na około 1,5 godziny.