
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
W zależności od części tuszy, mięso wieprzowe zawiera różną ilość białka, tłuszczu i energii. Do najchudszych rodzajów, o kaloryczności podobnej do mięsa z uda kurczaka, należy polędwica i schab środkowy.
W zależności od części tuszy, mięso wieprzowe zawiera różną ilość białka, tłuszczu i energii. Do najchudszych rodzajów, o kaloryczności podobnej do mięsa z uda kurczaka, należy polędwica i schab środkowy. Są ona jednocześnie bardzo dobrym źródłem białka i witaminy z grupy B. Chude mięso wieprzowe dostarcza cennych składników mineralnych, takich jak łatwo przyswajalne żelazo, potas czy magnez. Wieprzowina może być spożywana w ramach urozmaicenia diety obok ryb, drobiu, cielęciny i wołowiny.
Mgr inż. Beata Jabłonowska, ekspert z Instytutu Żywności i Żywienia
Powrót do porad