Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pasztet z królika z grzybami i lubczykiem

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby mocz godzinę w letniej wodzie. Do garnka włóż królika podzielonego na 4 części, pokrojoną marchew, przekrojoną cebulę, obrany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Zalej wodą, tak by przykryła składniki. Gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie odchodzić od kości  (90-100 min).
  2. Grzyby odsącz i posiekaj.  W rondlu rozpuść masło, dodaj grzyby i smaż je przez 2-3 minuty. Wsyp lubczyk i smaż jeszcze minutę. Dopraw soląi pieprzem.
  3. Królika wyjmij z wywaru, przestudź. Wszystkie składniki (oprócz przypraw) zmiel 2 razy. Dodaj jajka, grzyby z lubczykiem, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Wymieszaj. Masę przełóż do formy 10x22 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Uderz nią o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Włóż ją do większego naczynia wypełnionego wodą (powinna sięgać do połowy formy). Piecz 50 minut w temperaturze 175°C.

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów