









Wielkanocne
Przepisy

Zrazy wołowe z suszonymi śliwkami
Zobacz przepis
Zupa krem z liści rzodkiewek
Zobacz przepis
Staropolski postny barszcz biały
Zobacz przepis
Dorsz w pomidorach
Zobacz przepis
Babka z polewą cytrynową
Zobacz przepis
Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem
Zobacz przepis
Sernik z białą czekoladą
Zobacz przepis
Siekane kotlety drobiowe
Zobacz przepis
Paszteciki z musem z zielonego groszku
Zobacz przepis
Semifreddo
Zobacz przepis


Zrazy wołowe z suszonymi śliwkami i morelami



Składniki:
- 6 plastrów wołowiny Kraina Mięs
- sól, pieprz
- 3 łyżki musztardy francuskiej Madero
- 3 łyżki chrzanu Madero
- 6 cienkich plasterków boczku Kraina Wędlin
- 4-5 suszonych śliwek BakaD’Or
- 4-5 suszonych moreli BakaD’Or
- 2-3 ogórki kiszone Nasza Spiżarnia
- 4 grube kromki chleba razowego
- olej rzepakowy Wyborny (do smażenia)
- mąka pszenna Złote Pola (do oprószenia zrazów)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Surówka z czerwonej kapusty 300 g czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 1 mała cebula
- 70 g majonezu Madero
- 1 łyżeczka chrzanu Madero
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu Złota Pasieka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Za pomocą tłuczka rozbij wołowinę na zrazy. Plastry muszą być bardzo cienkie. By mięso nie przyklejało się do deski, przy rozbijaniu owiń je w plastikową folię.
2. Każdy plaster wołowiny oprósz z obu stron solą i pieprzem. Następnie posmaruj je ½ łyżki musztardy i ½ łyżki chrzanu, wyłóż na środek plaster boczku. Suszone owoce i ogórki pokrój w cienkie paski i wyłóż na boczek. Dodaj pasek chleba razowego o wymiarach mniej więcej 1 cm x 1 cm x 6 cm, zawiń szczelnie w roladkę i zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką.
3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Każdy zraz obtocz w mące i bardzo mocno obsmaż z każdej strony. Przełóż do rondelka.
4. Na patelni po zrazach przesmaż posiekaną w plastry marchewkę, pietruszkę i cebule, dodaj je do zrazów. Zalej wodą tak, by nieznacznie przykrywała mięso, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i duś na małym ogniu przez 60-90 minut – mięso musi być miękkie i kruche.
5. Przemieszaj zawartość rondelka od czasu do czasu. Na mniej więcej 20 minut przed końcem gotowania dodaj porwane na kawałki resztki chleba razowego.
6. W międzyczasie przygotuj surówkę: kapustę przekrój na ćwiartki i usuń twarde części głąba, następnie bardzo drobno poszatkuj.
7. Marchewki i jabłko umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z nich sok i przełóż do kapusty. Cebulę posiekaj w kostkę i również przełóż do kapusty. Dodaj majonez, chrzan, sok z cytryny, miód i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Gotowe zrazy podawaj z sosem i surówką.



Zupa krem z liści rzodkiewek



Składniki:
- oliwa z oliwek extra virgin Gallo (do smażenia)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- 500 ml bulionu warzywnego
- liście z 2 pęczków rzodkiewki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
- duża garść świeżego szpinaku Vital Fresh
- Smażone rzodzkiewki olej rzepakowy Wyborny (do smażenia)
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Do podania kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek. Chwilę smaż.
2. Dodaj obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż przez 1 minutę, co jakiś czas mieszając.
3. Całość zalej bulionem i zagotuj. Dodaj dokładnie umyte liście rzodkiewki, tymianek, sól, pieprz i gotuj przez około 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Dodaj szpinak i gotuj chwilę, aż zwiędnie. Zblenduj na gładką masę.
4. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone na połówki bądź ćwiartki rzodkiewki oraz posiekany czosnek. Całość oprósz solą i pieprzem. Smaż na średnim ogniu, do zrumienienia rzodkiewek.
5. Zupę podawaj ze smażonymi rzodkiewkami i natką pietruszki.



Staropolski postny barszcz biały z zapiekanym purée



Składniki:
- 10 dużych suszonych grzybów Nasza Spiżarnia
- 2 szklanki mleka Mleczna Dolina
- 2 szklanki wody
- 5 ziemniaków
- 1 jajko Moja Kurka
- 3 jajka ugotowane Moja Kurka
- 3-4 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżka masła Mleczna Dolina
- sól, pieprz
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- suszony majeranek
- 500 ml zakwasu na żur
- świeży majeranek
Przygotowanie:
1. W dzień poprzedzający gotowanie zupy zamocz suszone grzyby w mleku wymieszanym z wodą i odstaw na noc.
2. Następnego dnia przygotuj ziemniaczane purée: ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę lub utłucz na konsystencję purée.
3. Do ziemniaków dodaj 1 surowe jajko, ugotowane i starte na tarce o dużych oczkach jajka, posiekaną natkę pietruszki, masło, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Wyłóż purée i uformuj okrągłe kopczyki. Zapiekaj w rozgrzanym do 215°C piekarniku przez 10-15 minut.
5. W międzyczasie do namoczonych grzybów dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj, aż grzyby będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj posiekany lub pokrojony w plastry czosnek i 2 płaskie łyżki majeranku. Kiedy wywar będzie gotowy, wlej zakwas na żur. Gotuj jeszcze parę minut, dopraw solą i pieprzem.
6. Barszcz podawaj z zapiekanym purée, posypany świeżym majerankiem.



Dorsz w sosie maślano-pomidorowym



Składniki:
- 5 kawałków polędwicy z dorsza Marinero (po 100 g)
- sól, pieprz
- 150 g masła Mleczna Dolina
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii Vital Fresh
- 1 puszka pomidorów krojonych Nasza Spiżarnia
- 200 ml passaty pomidorowej Sottile Gusto
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałą
Przygotowanie:
1. Dorsza oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i wyłóż na tłuszcz rybę. Smaż 2-4 minuty (w zależności od grubości polędwicy), następnie połóż rybę na talerz i przykryj folią.
2. Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę masła, dodaj pokrojony w plastry czosnek i delikatnie posiekaną bazylię, podsmażaj przez 2 minuty.
3. Na patelnię do czosnku dodaj pomidory z puszki, passatę, tymianek i gotuj przez 2-3 minuty.
4. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do brytfanki wylej gotowy sos, wyłóż na niego kawałki dorsza skórą do góry oraz gałązki świeżych pomidorków cherry. Całość oprósz jeszcze solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na około 12 minut. Nie przykrywaj brytfanki.
5. Gotową rybę wyjmij z piekarnika. Pokrój w dużą kostkę pozostałe masło i porozkładaj kawałki między sos a rybę, odstaw na 2 minuty. Rozpuszczone masło delikatnie wmieszaj w sos.



Babka marchewkowa z lukrem cytrynowym



Składniki:
- 250 g marchewki
- 60 ml oleju rzepakowego Wybornego
- 120 g ksylitolu
- 50 ml soku pomarańczowego Vital Fresh
- 200 ml napoju sojowego Go Vege
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej Złote Pola
- 80 g skrobi ziemniaczanej Grula
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- skórka starta z cytryny
Przygotowanie:
1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz ją z olejem, ksylitolem, sokiem pomarańczowym, napojem sojowym i ekstraktem waniliowym.
2. Dodaj przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
3. W miseczce zalej sodę łyżką soku z cytryny. Uzyskaną pianę wlej do masy na ciasto i dokładnie wymieszaj.
4. Przełóż masę do wysmarowanej olejem formy na babkę.
5. Piecz w 180°C przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto studź w foremce przez 1-2 godziny.
6. W trakcie pieczenia przygotuj lukier cytrynowy: wymieszaj pozostały sok z cytryny z cukrem pudrem.
Konsystencja powinna być lejąca, ale niezbyt rzadka. Jeśli będzie taka potrzeba, możesz dodać odrobinę więcej soku z cytryny.
7. Ostudzoną babkę polej lukrem i ozdób skórką z cytryny.



Jaja faszerowane wędzonym łososiem, koprem i suszonymi pomidorami



Składniki:
- 2 opakowania łososia wędzonego na zimno Marinero
- 7 suszonych pomidorów Sottile Gusto
- 3 ugotowane na twardo jajka Moja Kurka
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka majonezu Madero
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g serka śmietankowego Delikate
- pieprz
- Do podania 10 połówek skorupek po ugotowanych jajkach
- kilka gałązek koperku
- garść rukoli Vital Fresh
Przygotowanie:
1. Łososia posiekaj na kawałki i przełóż do miski. Suszone pomidory odsącz z zalewy, drobno posiekaj i przełóż do ryby.
2. Za pomocą bardzo ostrego noża zdecydowanym ruchem przekrój ugotowane na twardo jaja w skorupkach. Łyżką oddziel jajka od skorupek, wrzuć je do miski i rozgnieć. Następnie wymieszaj jajka z rybą i pomidorami.
3. Dodaj posiekany koperek, majonez, sok z cytryny i serek śmietankowy i połącz składniki. Dopraw pieprzem.
4. Gotową pastę wykładaj do skorupek po ugotowanych jajach. Udekoruj koperkiem i rukolą.



Sernik z białą czekoladą i limonką



Składniki:
- Spód 50 g masła Mleczna Dolina
- 150 g kruchych ciastek czekoladowych
- Masa serowa 750 g twarogu sernikowego Delikate
- 150 ml + 2 łyżki mleka Mleczna Dolina
- 50 g masła Mleczna Dolina
- 70 g cukru pudru
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Grula
- 3 jajka Moja Kurka
- 100 g białej czekolady Magnetic
- kilka plasterków limonki
Przygotowanie:
1. Rozpuść masło w rondelku. Rozdrobnij ciasteczka. Dodaj masło, wymieszaj.
2. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep spód masą z ciastek i masła. Wstaw do lodówki na 20 minut, aby się schłodziła.
3. Twaróg zmiksuj razem z 150 ml mleka, masłem, cukrem pudrem i skrobią do otrzymania kremowej konsystencji. Dodaj jajka i ponownie zmiksuj, ale tylko do momentu połączenia się składników. Masę przelej do formy.
4. Pokruszoną czekoladę delikatnie podgrzewaj w rondelku z pozostałym mlekiem, aż się rozpuści. Dodaj do niej skórkę z limonki i wymieszaj.
5. Polej czekoladą sernik na wierzchu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160ºC przez godzinę. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik na kolejną godzinę do wystygnięcia.
6. Upieczony sernik udekoruj pokrojoną w paseczki białą czekoladą i plasterkami limonki.



Siekane kotlety drobiowe z sosem pietruszkowym



Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka Kraina Mięs
- 1 pęczek natki pietruszki
- 150 g sera żółtego w kawałku Światowid
- 10 pieczarek
- 3 jajka Moja Kurka
- 50 g mąki pszennej Złote Pola
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- olej rzepakowy Wyborny (do smażenia)
- Sos pietruszkowy 1 duża cebula
- 1 duży korzeń pietruszki
- 5 łyżek masła Mleczna Dolina
- 500 ml śmietanki 30% Mleczna Dolina
- sól, pieprz
- Sałatka z ogórków kiszonych 8 ogórków kiszonych
- 1 czerwona cebula
- pęczek świeżego koperku
- 2 czubate łyżki musztardy francuskiej Madero
- 1 łyżeczka miodu Złota Pasieka
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka pokrój dość drobno. Natkę pietruszki posiekaj (odłóż część do posypania gotowego dania).
2.Ser żółty i obrane pieczarki zetrzyj na tarce i przełóż do kurczaka. Dodaj jajka, mąkę, suszony tymianek, sól i pieprz. Dokładnie połącz składniki w dużej misce. Kotleciki formuj mokrymi dłońmi i smaż z obydwu stron na oleju, aż się zrumienią i nie będą surowe w środku.
3.Cebulę drobno posiekaj. Korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
4.Na patelni rozpuść 3 łyżki masła i podsmaż cebulę i pietruszkę. Kiedy warzywa będą rumiane, wlej śmietankę i duś na małym ogniu do momentu, aż śmietanka się zredukuje i sos będzie gęsty. Mieszaj od czasu do czasu. Dopraw solą i pieprzem.
5.Zdejmij patelnię z palnika i dodaj pozostałe 2 łyżki masła. Mieszaj, aż tłuszcz się rozpuści, a sos będzie miał kremową konsystencję. Do gotowego sosu przełóż usmażone kotlety i posyp posiekaną natką pietruszki.
6.Przygotuj sałatkę: ogórki przekrój na pół i posiekaj w 5-milimetrowe półplastry, przełóż do miseczki. Dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie piórka, posiekany koperek, musztardę, miód, sól oraz pieprz i dokładnie połącz składniki.
7.Podawaj kotlety razem z sosem, obok ułóż sałatkę.



Paszteciki z musem z zielonego groszku i ziół



Składniki:
- 480 g mrożonego zielonego groszku Mroźna Kraina
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Gallo
- garść świeżej bazylii Vital Fresh
- garść natki pietruszki
- garść oregano
- sól, pieprz
- 1 arkusz ciasta francuskiego Smakowite
- garść maku
Przygotowanie:
1. Groszek rozmroź. Zblenduj go na gładką masę razem z czosnkiem, oliwą, bazylią, pietruszką i oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 2. Ciasto francuskie przekrój na pół wzdłuż dłuższego brzegu. Na każdą z części, bliżej jednego brzegu, wyłóż po ½ nadzienia. Przykryj nadzienie ciastem i zlep obie warstwy, posyp makiem. 3. Tak przygotowane ciasto pokrój na 20 kawałków, wyłóż na blachę i piecz w 180°C przez 20 minut. Następnie włącz opcję grill i dopiekaj jeszcze przez 5 minut.



Semifreddo



Składniki:
- 2 jajka Moja Kurka
- 3 łyżki drobnego cukru
- szczypta soli
- 330 ml śmietanki 36% Mleczna Dolina
- 50 g pistacji BakaD'Or
- skórka otarta z 1 wyparzonej cytryny
- 100 g malin + kilka do dekoracji
Przygotowanie:
1. Wyparz jajka. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
2.Ubij śmietankę i dodaj ją do utartych z cukrem żółtek. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj posiekane drobno pistacje i skórkę z cytryny. Wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i ponownie wymieszaj.
3.Około 1/3 masy przełóż do keksówki o długości około 20 centymetrów wyłożonej folią spożywczą. Na wierzchu ułóż połowę malin, wbijając je w masę. Następnie wyłóż kolejną 1/3 część masy. Wyłóż resztę malin oraz resztę masy. Wyrównaj wierzch. Włóż do zamrażarki na minimum 4 godziny. Udekoruj malinami.