Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Nie
    Marnujemy
    Żywności

    Czy wiesz, że w Polsce w ciągu roku marnuje się blisko 5 milionów (4 840 946) ton żywności*? Najwięcej, bo aż 60% (czyli prawie 3 miliony ton) wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych.

    Do kosza trafia niemalże 1/3 żywności wyprodukowanej.

    Z czego to wynika? Aż w 65,2% przypadków żywność
    wyrzucana jest z powodu jej zepsucia.

    Dobra wiadomość jest taka, że
    wszyscy możemy to zmienić.

    razem przeciw marnowaniu

    A co Ty możesz zrobić,
    aby nie marnować żywności?

    Planuj
    Tworzenie menu oraz listy zakupów pozwoli Ci lepiej gospodarować żywnością oraz ograniczy kompulsywne zakupy.

    Mądrze planuj posiłki i zakupy Mądrze planuj
    posiłki i zakupy

    Sprawdzaj daty
    Weryfikacja daty ważności artykułów w sklepie oraz regularne sprawdzanie produktów z domowej lodówki pomoże Ci w walce z ograniczeniem marnowania. Upewnij się, czy będziesz w stanie wykorzystać swoje zakupy w terminie ich przydatności do spożycia i w pierwszej kolejności wykorzystuj produkty ze zbliżającym się terminem ważności.

    Poznajmy, co oznaczają terminy na opakowaniach Poznajmy, co oznaczają
    terminy na opakowaniach

    Czytaj uważnie
    Postępuj zgodnie z poniższym, jeśli na opakowaniu obok daty ważności znajdziesz zapis:
    „najlepiej spożyć przed” – przed wyrzuceniem produktu, sprawdź, czy nadaje się on jeszcze do spożycia. Taki zapis dotyczy minimalnej trwałości produktu, zatem jego spożycie po upływie terminu na etykiecie może być wciąż możliwe.
    „spożyć do” – po upływie terminu ważności produkt nie jest zdatny do spożycia.

     

    Czytaj etykiety
    Aby produkt zachował jak najdłuższą świeżość, potrzebuje do tego odpowiednich warunków. Zalecenie dotyczące przechowywania znajdziesz na etykietach.

    Przechowuj żywność w odpowiedni sposób Przechowuj żywność
    w odpowiedni sposób

    Przetwarzaj
    Jeśli nie jesteś w stanie zjeść wszystkiego, co zakupiłeś – przetwórz to! Większość produktów nadaje się do ponownego użycia w innej formie. Zamrażaj, susz, piecz, pasteruzyj, wędź i kiś. Dostosuj swoje zapasy do własnych kubków smakowych.

    Mocno dojrzałe warzywa i owoce zużywaj do zup lub zapiekanek Mocno dojrzałe warzywa
    i owoce zużywaj do zup
    lub zapiekanek

    Resztki w lodówce?
    Wykorzystuj napoczęte produkty do tworzenia kolejnych potraw. Pamiętaj, że jesteś w stanie wykorzystać wszystko, a wystarczy Ci jedynie odrobina wyobraźni.

    Mocno dojrzałe warzywa i owoce zużywaj do zup lub zapiekanek Resztki wędlin możesz
    wykorzystać do pizzerinek
    lub na pastę
    jajeczno-mięsną do kanapek.

    Pobierz e-booka
    razem przeciw marnowaniu
    Razem możemy więcej

    Razem możemy więcej

    Od 2016 roku sieć sklepów Biedronka realizuje projekt przekazywania niesprzedanych artykułów żywnościowych z krótkim ternimem przydatności do spożycia na poczet Organizacji Pozarządowych wspierających osoby w potrzebie.

    Aktualnie sieć współpracuje z ponad 150 Organizacjami Pożytku Publicznego, aktywnie przekazując im żywność.

    W 2022 roku w ramach współpracy Organizacje otrzymały ponad 15 tys. ton artykułów spożywczych o łącznej wartości 198 mln zł, wspierając tym samym niemalże 3 mln osób w potrzebie.

    Zgłoś się i wypełnij formularz:

    https://www.biedronka.pl/pl/kontakt-opp
    razem przeciw marnowaniu