Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    GRECKIE SAGANAKI Z KREWETEK I SERA FETA

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Krewetki dopraw solą i papryką, skrop 1 łyżką oliwy oraz sokiem z cytryny. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i na średnim ogniu podsmaż przez ok. 2 min cebulę i czosnek. 
    2. Dodaj pomidory i ajvar, przykryj pokrywką i gotuj 10-15 min, aż pomidory zmiękną. Na oddzielnej patelni rozgrzej resztę oliwy. Smaż na niej krewetki, po 1 min z każdej strony. 
    3. Do usmażonych krewetek wlej sos i wymieszaj. Posyp pokruszoną fetą i duś pod przykryciem przez dodatkowe 3-4 min, aż ser się lekko rozpuści. Podawaj z posiekanym koperkiem lub pietruszką, z kromką ciabatty.

    Marzysz o jakiejś odmianie w kuchni? Uwielbiasz owoce morza, ale nie masz pomysłu na pyszne danie, które będzie łatwe i szybkie w wykonaniu, a jednocześnie zachwyci podniebienia Twoich domowników i gości? Z pewnością więc musisz wypróbować przepis na greckie saganki! Co to takiego?

    Nazwa potrawy – saganek – pochodzi od greckiego naczynia o niewielkich rozmiarach. Jest to zazwyczaj stosunkowo głęboka patelenka z uszami, w której przygotowuje się i podaje danie. Choć znaczna część osób kojarzy greckie saganki z tradycyjnym smażonym serem, często można spotkać się z tą nazwą w odniesieniu na przykład do owoców morza w sosie. „Nasz” grecki saganek to nic innego jak wyśmienite krewetki z ajvarem, warzywami i serem feta. Jak je przyrządzić?

    Zacznij od rozmrożenia krewetek. W tym czasie posiekaj cebulkę i czosnek, wrzuć je na patelnię i smaż na oliwie z oliwek przez kilka minut. Następnie dodaj drobno pokrojone, świeże pomidory i ajvar (pikantna pasta z warzyw, głównie na bazie papryki, czosnku i bakłażanów, niezwykle popularna na Bałkanach). Gotuj całość przez około 15 minut. Na oddzielnej patelni usmaż krewetki i wlej do nich wcześniej przygotowany sos, dodaj fetę pokrojoną w kostkę lub skruszoną i podduś jeszcze przez chwilę. Gotowe do podania krewetki w sosie oprósz świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów