Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Na patelnię do paelli wlej połowę oliwy, dodaj boczek i kiełbaski. Smaż z każdej strony, aż kiełbaski się zarumienią, po czym kiełbaski przełóż na talerz (trzymaj go w ciepłym miejscu).
- Wlej pozostałą oliwę i podsmaż cebulę oraz seler naciowy i pora. Kiedy warzywa zmiękną, oprósz je kurkumą i dokładnie zamieszaj. Wsyp ryż i smaż przez 1-2 minuty, ciągle mieszając.
- Następnie dodaj pomidory oraz owoce morza, dokładnie wymieszaj i podlej wrzącym bulionem drobiowym. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Na koniec ułóż na wierzchu kiełbaski i paprykę, gotuj jeszcze kilka minut, aż ryż się ugotuje i wchłonie płyn. Przed podaniem Paellę posyp listkami kolendry lub natką pietruszki.
Paella to popularna potrawa hiszpańska, której główny składnik to ryż z różnymi dodatkami – najczęściej owocami morza, królikiem lub drobiem. Tym razem zaprezentujemy przepis na paellę mieszaną: znajdą się w niej zarówno owoce morza, jak i inne rodzaje mięsa. Aby przygotować to danie, najlepiej skorzystać ze specjalnej patelni do paelli z dwoma uchwytami, choć nada się również zwykła patelnia. Oprócz owoców morza dodajemy boczek i białe kiełbaski. Świeży letni smak zapewnią dodatki w postaci selera naciowego, pora i pomidorów, a ładny żółty kolor uzyskamy dzięki kurkumie. Całość posypujemy drobno posiekanymi listkami kolendry lub natką pietruszki. Tak przygotowana paella z owocami morza nie tylko doskonale smakuje, ale również ciekawie się prezentuje. Gwarantujemy, że wraz z tą potrawą w Twojej kuchni zagości gorące hiszpańskie słońce!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5